Ook ‘zij’ zijn ‘wij’

Weer eens hebben landgenoten Suriname prachtig op de kaart gezet. Onze atleten hebben Suriname met verve vertegenwoordigd op de Special Olympics World Summer Games in Abu Dhabi en Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Hoewel Suriname het altijd goed doet op de Special Olympics is het iedere keer opnieuw weer met een speciale trots, dat ik het nieuws over deze bijzondere sporters volg.

The Special Olympics is ’s werelds grootste humanitaire sportevenement en een wereldwijde beweging die zich richt op de empowerment van ‘People of Determination’ met intellectuele handicaps door middel van kracht van sport. De organisatie werd opgericht door Eunice Kennedy Shriver, een zus van de Amerikaanse president John F. Kennedy. Haar uitgangspunt was dat deelname aan sporttrainingen en –wedstrijden mensen met een verstandelijke beperking meer zelfvertrouwen geeft, hen vrienden leert maken en hun conditie ten goede komt. Intussen doen meer dan 2,5 miljoen sporters uit meer dan 180 landen mee aan de Special Olympics. Het motto voor alle Special Olympics-evenementen is: meedoen is belangrijker dan winnen.

Haar zoon, Timothy Shriver, is de huidige voorzitter van de Special Olympics. In zijn aanvaardingstoespraak zei hij dat Special Olympics dé beweging is die ijvert om “de talenten, de waardigheid en de waarde van mensen met een verstandelijke beperking voor het voetlicht te plaatsen, en om hen een plaats als volwaardige personen te laten innemen.” Volgens Shriver kwamen deze sporters op het speelveld van sport en keerden zij de rollen volledig om. Deze spelers herdefinieerden het begrip winnen.

Het geheim van de Special Olympics is dat de sporters geleerd wordt om steeds zichzelf te verslaan. Om steeds een betere versie te worden van zichzelf. Om steeds met zichzelf te concurreren. ‘Impossible is a state of mind’, is hun lijfspreuk. Hen wordt aangeleerd de kracht in zichzelf te omarmen en zodoende het onmogelijke te verslaan. Overal ter wereld spelen ze verenigd en daarom zijn de Special Olympians ook een mooi voorbeeld voor de wereld om in verenigd verband te leven. Want samen zijn we sterker.

Dat heeft de organisatie Wan Okasi, de stichting voor mensen met een beperking in Suriname, ook getoond. Door zich in 2011 te organiseren en verenigen, hebben ze zich zodanig versterkt, dat hun roepende stem om lotsverbetering eindelijk werd gehoord. En wel zodanig, dat zij op 1 maart 2019 hun eigen zorgvervoerbedrijf zijn gestart. Een bedrijf dat de mensen met een beperking in staat moet stellen hun mobiliteit te vergroten en derhalve uit hun isolement te geraken. Omdat ook zij onderdeel zijn van de gemeenschap en daarin hun rechtmatige plek wensen in te nemen. Omdat ook zij hun eigen droom nastreven en naar vol vermogen willen deelnemen aan de maatschappij. Omdat ook zij zich ervan bewust zijn dat er geen ‘wij’ of ‘zij’ is. We zijn allemaal onderdanen van Suriname. Een Suriname dat landgenoten herbergt met een miljoen verschillende vaardigheden, geen beperkingen. Dat streven wij na: 1 volk, 1 natie. Of dat nu op sportgebied is of op cultureel vlak. Alleen als wij dat bereiken, hebben wij allemaal daadwerkelijk gewonnen. En in dat kader kijk ik dan ook reikhalzend uit naar de Phagwa-viering. Een van oorsprong Hindoeïstisch religieus feest, dat nu is geëvolueerd in een nationale viering. Een feest dat ook ‘overwinning’ centraal stelt. De overwinning van het goede op het kwade. Aan alle Surinamers een Subh Holi toegewenst.

Ginmardo Kromosoeto

Algemeen directeur

 

Copyright by Surinaamse Postspaarbank. All rights reserved.

Copyright by Surinaamse Postspaarbank. All rights reserved.