Samenwerking Broad Homes en Surinaamse Postspaarbank

Blijde gezichten bij de ondertekening van het woningbouwcontract met Broad Homes International, een bouwonderneming uit China. Na een intensieve voorbereidingsperiode zijn alle documenten rond en konden dinsdag de handtekeningen geplaatst worden voor de public private partnership (ppp). Als pilotproject worden er 150 huizen gebouwd voor de lagere inkomensgroepen. De samenwerking is aangegaan met de Surinaamse Post Spaarbank (SPSB), waarbij Openbare Werken faciliterend optreedt.

Broad Homes heeft in 2015 te Smalkalden, in het district Para, een ‘huizenfabriek’ opgezet. Jimmy Jiang Jie, General Manager of Broad Homes International, zegt dat tussen de US$ 300 tot US$ 500 miljoen wordt geïnvesteerd. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën benadrukte dat deze samenwerking een heel goed voorbeeld is van een terugtredende overheid. Er worden faciliteiten geboden, waarbij de SPSB via het Bouwfonds leningen verstrekt. De overheid bouwt de huizen in dit geval niet zelf, maar er wordt werkgelegenheid gecreëerd en de koopkracht wordt versterkt. De woningnood wordt op deze manier ook verlicht.

De minister prees directeur Ginmardo Kromosoeto voor de inzet van hem en zijn technische staf om de samenwerking rond te krijgen. OW-directeur Anwar Hassankhan noemde de ondertekening van het contract een mijlpaal. Hij feliciteerde de bank en de samenleving met dit resultaat. Het is volgens hem een uitstekende samenwerking tussen overheid en particulieren.

De Chinese ambassadeur Zhang Jinxiong zei dat de samenwerking tussen Suriname en zijn land verder wordt geïntensiveerd. Hij merkte op dat Broad Homes het eerste bedrijf is dat gebruik maakt van het China Latin America & Caribbean Fund (China-LAC). De fabriek zal ook huizen bouwen voor landen in de regio.

Jie Jang zei dat vandaag nog de samenwerking begint met een lokale ondernemer. Hij deelde mee dat lokale werknemers en contractors aangetrokken worden, waardoor de werkgelegenheid toeneemt. Hoefdraad prees het doorzettingsvermogen van Broad Homes International. In korte tijd is er een fabriek uit de grond gestampt in Suriname. Nu kan het echte werk beginnen. Verwacht wordt dat de eerste huizen in januari al zullen staan.

 

Bron Starnieuws

Share This: